karibusana

Direktlänk till inlägg 23 november 2015

Tutaonana marafiki yango

Av Hanna Eriksson - 23 november 2015 19:24

Dagarna går alldeles för fort. Tiden springer verkligen iväg och de senaste dagarna har varit fyllda av upplevelser och mycket glädje.

I lördags gick jag upp tidigt och satt ute och läste före frukost medan solen höll på att gå upp. Så härligt! Efter frukost satte vi oss i bussarna och åkte till kyrkan i Mgeno. Jag har aldrig varit i Mgeno förut så det var en ny rolig upplevelse att också få se den kyrkan. Vägen dit var till en början fin asfaltsväg men övergick sedan till skumpig grusväg. Väl framme träffade vi människor från församlingen och barn som är med i Voi- projektet. Den äldste i församlingen hade också kommit dit. Home base care kvinnan Hannah kom bara och sa hej sen åkte hon hem då hon inte mådde bra pga sin astma. Vi lekte med barnen och några spelade fotboll. Några av barnen som är med i kyrkans kör sjöng två sånger för oss och så sjöng vi två för de. Sedan sjöng vi en sångramsa tillsammans vilket de tyckte va väldigt roligt. Därefter var det dags att åka tillbaka till gästhuset för att äta. Det blev god pilau till lunch. Jag hann också få en lite längre pratstund med Andrew vilket alltid är roligt. När vi ätit klart åkte vi vidare till byn Maungo som ligger en bit utanför Voi. Där träffade Sofia och Matilda sitt till fadderbarn Joyce och hennes syskon.

När vi kom tillbaka till farmen bjöd bibelskoleeleverna Sarah, George och Augustus med mig och Sofia på en promenad. Vi gick till en lite kiosk en bit bort. På vägen tillbaka stannade vi till hos en församlingsmedlem. Det var en kvinna med två barn som bodde i ett stort hus. Vi bad tillsammans med de och sedan fick vi en gåva av henne. Gåvan var två påsar med inälvor från kyckling. Vi var lite skeptiska till det men tackade och tog emot. Sarah tillagade det sedan och vi smakade en bit men det var inget som föll oss i smaken men bibelskoleelverna tyckte verkligen om det. Kvällen avslutades med andakt och spelet UNO.

På söndagen var det dags för nästa by. Denna gången Kisimenyie. Det tog ca 1,5 timma att åka dit och vägen var bitvis väldigt dålig med stora, djupa hål efter regnet häromdagen. Vi firade en fin gudstjänst i kyrkan med härlig sång. Mary ledde gudstjänsten. Jag och Sofia delade ett bibelord och sedan sjöng vi två sånger tillsammans med delar av gruppen från Sverige. Det är en härlig känsla att komma till en plats där man känner igen människor och där de verkar känna igen en också. Då känner man sig välkommen! Efter gudstjänsten blev vi bjudna på ris och sås med potatis i.

Sedan var det dags för hembesök till mitt fadderbarn Onesemus Mutunga. Han är en blyg kille som är 12 år. Han bor tillsammans med sin mormor och kusiner. Båda hans föräldrar är döda och han förlorade sin bror för flera år sedan. De bor på ett fint ställe och har kor, getter, hönor och hundar. Efter en kort stund hos Onesemus var vi tvungna att åka hemåt pga att det började regna och de var oroliga att vägen skulle bli ännu sämre än den redan var. Men det gick bra. Till kvällsmat fick vi chapati och pojo (gryta med gröna ärtor).

Sedan var det dags för sista kvällen tillsammans med bibelgruppen. Vi hade en andakt och sen satt vi och sjöng och pratade. Vi har haft mycket roligt med bibelgruppen och vi är så glada att vi har lärt känna de.

Och idag har vi sagt tutaonana (vi ses) till alla nya och gamla vänner i Voi. Halv åtta i morse åkte vi från Voi efter att ha kramat om och vinkat av Manase, bibelskoleeleverna, Matilda och Linnea. Det är alltid svårt att lämna Voi och alla vänner där. Men vi säger inte hej då utan tutaonana (vi ses).

Bussresan till Nairobi tog sex timmar men det flöt på bra hela vägen. Eftermiddagen har vi tillbringat på yaya shoppingcenter där vi åt god mat och kikade i affärer.

I morgon bär det av på safari!

Hanna

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanna Eriksson - 9 november 2016 21:09

Tiden går alldeles för fort! I fredags var vi i Voi och gick på marknaden inne i stan. Det var främst frukt och grönsaker som såldes men det fanns även kläder och andra saker.  Väl tillbaka på gästhuset möttes vi av barnen från Bogesund House. Vissa ...

Av Hanna Eriksson - 3 november 2016 21:40

Idag har vi varit på safari i 12 timmar! Vi har varit i nationalparken Tsavo West. Vi hade turen att se flera djur. Vi såg elefant, zebra, buffel,  krokodil, flodhäst, dikdik, kudu, vattenbock, impala, olika sorter av apor, oryx, eland, struts, giraf...

Av Hanna Eriksson - 2 november 2016 20:09

Idag har vi besökt församlingen i massajbyn Wangala. Wangala är en stor by där det finns en skola och de har nu byggt en ny större kyrkan. Vi började med att träffades i kyrkan som ligger i utkanten av massajbyn. Kyrkan byggdes i år och ska invigas r...

Av Hanna Eriksson - 1 november 2016 21:25

Vilken dag vi har haft! Ett ord som beskriver min upplevelse av denna resa är tacksamhet! Jag är tacksam över att få vara tillbaka i Voi och återigen träffa alla vänner. Jag är tacksam för alla nya människor jag får möjlighet att möta och för allt vi...

Av Hanna Eriksson - 31 oktober 2016 21:17

Idag har jag haft en liten enkel lektion/repetition om första hjälpen för bibelskoleeleverna. Det kändes som de uppskattade det! De fick bla testa på stabilt sidoläge. På eftermiddagen åkte vi till kyrkbygget av den lutherska kyrkan i Voi. Kyrkbygg...

Ovido - Quiz & Flashcards