karibusana

Direktlänk till inlägg 3 december 2012

Vems bröllop var det egentligen vi var på?

Av Hanna Eriksson - 3 december 2012 22:33

Denna helg har varit intensiv. Det var som prästen Daniel sa: ” Här är det firande varje dag.”. Det har verkligen stämt! I fredags var det examen för en del av barnen på förskolan. På morgonen dekorerade vi kyrkan med ballonger som vi hade med och sedan hjälpte vi till att fixa med mat. Det skulle lagas mat till alla barnen och deras familjer. Så det var mycket mat! Det är så härligt att se hur all kvinnor går ihop och lagar mat tillsammans. Man hjälps åt och har sådan gemenskap! Det är riktigt härligt att se. Här är det ingen vila. Kvinnorna får verkligen kämpa och slita med alla vardagssysslor.  Vi är så bortskämda med diskmaskin, tvättmaskin och spis. Här är det handtvätt, diska för hand och laga mat över elden som gäller. Själva examen ägde sedan rum i kyrkan och barnen spelade teater och sjöng! De var så duktiga. Det var en härlig stämning. Det var mycket glädje, mycket dans och många stolta föräldrar!


Matlagning inför examen


   

Examen


På eftermiddagen fick vi hjälpa till att baka mandazi. Mandazi är typ friterat bröd. Väldigt gott! Och jag måste påpeka igen att det är så mycket roligare att baka och laga mat utomhus.


 

Jag bakar Mandazi


I lördags var vi med på Compassion. Som jag har skrivit tidigare hjälper Compassion barn som har svåra hemförhållanden. Barnen är i alla möjliga åldrar. Det var också World Aids Day och detta firade vi. Alla barnen på Compassion här på vårt ställe plus barn från Compassion på andra ställen möttes upp. Tillsammans gick vi som i en lång parad till busstationen här i Kongwa. Busstationen är typ som ett stort skjul men dagen till ära hade man dekorerat det lite. Där var själva firandet och det hölls tal och barnen sjöng och spelade teater om HIV/AIDS. Några kvinnor sjöng och dansade även traditionell dans. Det var roligt att se!


Compassion



   


I söndags var det först gudstjänst. Vi trodde att gudstjänsten skulle börja klockan åtta på morgonen, men vi hade missuppfattat det lite. För den började klockan sju så vi missade den. Men det var en till gudstjänst klockan tio så vi gick på den istället. Efter gudstjänsten åkte vi tillsammans med prästen och hans fru och några till från kyrkan till ett bröllop i Dodoma. När vi kom dit fick vi vänta drygt en timma innan allt började. Jag tyckte att själva bröllopet kändes ganska likt ett svenskt bröllop. Bruden hade vit klänning och mannen kostym. Allt var på swahili så jag vet ju inte vad prästen sa. Det enda som gjorde att det kändes mer afrikansk är musiken. Det var en kör som dansade och sjöng.

Jag ska erkänna att jag inte vet vem det var som gifte sig och vilken koppling de hade till prästen. Vi blev bara medbjudna. Efter själva vigseln åkte vi till stället där festen skulle äga rum. Det var på ett stort hotell och konferens plats. Detta hotell var väldigt lyxigt och heter ”African dreams”. Det kändes lite konstigt att vara där. Hotellet var så fint och lyxigt men precis utanför grindarna så såg man den afrikanska verkligheten där familjerna bor i sina enkla små hus. Det blir sådana kontraster och det är lite tungt att se. När vi kom till feststället tyckte Daniel att vi skulle äta lite för vi hade inte gjort det på hela dagen så han tog oss till restaurangen på hotellet för han trodde inte det skulle bli någon mat på bröllopsfesten. Så vi åt oss mätta och sedan gick vi tillbaka till festen. Det var en stor sal som var mycket utsmyckad och det var mycket folk och mycket musik. Brudparet dansade in och alla gäster började vifta med servetterna och dansa runt de. Så mycket glädje! Dansen var en stor del av hela firandet. Sedan skar brudparet tårtan och därefter fick vi dansa fram och skåla med brudparet och deras familjer.  Sedan vid halv elva på kvällen så var det dags för mat. Det fanns så mycket mat men jag var så mätt för vi hade ju ätit någon timme tidigare bara. Sedan var det dags att ge presenter. Likaså gjorde man detta under dans. Så vi dansade fram och lämnade över presenterna. Det skulle ju aldrig ske i Sverige. När jag tänker på det nu i efterhand kan jag inte annat än le åt allt. Vilken glädje det fanns under den kvällen!


Brudparet


   

Bröllopsfesten


Jag är så glad och tacksam för allt som vi får uppleva och vara med om här. Det sätter verkligen avtryck!


Jag hoppas att alla ni där hemma har haft en fin advent! Ha det så gott!


Hanna

 
 
Ingen bild

Lisa

4 december 2012 17:30

Vad mycket roligt du får vara med om, och avså skilda slag. Verkligen kul. Och jag önskar fortfarande att jag fick vara en fluga på din axel och se allt live...:)
Tack för att du lägger upp många bilder.
Fortsätt njut!
Kram

 
Ingen bild

Christer

4 december 2012 20:42

På bara några veckor har ju du hunnit vara med om hur mycket nya goa erfarenheter som helst ju. så gott att se. Bröllop måste ju varit en häftig upplevelse! Här hemma är det snö, kallt och det är ju, som du vet, itne så lockande. Afrika lockar alltid så mycket mer. värmen, dofterna, maten... avundas dig! var rädd om dig!

 
Ingen bild

Lena Lindman

9 december 2012 12:16

Vad mycket spännande du får vara med om! Det är så roligt att läsa om allt och att se dina fina bilder, även om det känns nästan overkligt här hemma i kylan och snön... Vet du att de hade -18 grader i tvärred härom dagen! Inget att längta hem till. (Här var det inte riktigt lika kallt, "bara" -9 grader. Vet inte om det beror på snösprutningen i skidbacken som ger ett skyddande dis i luften.) Vi ser fram emot dina fortsatta inlägg med spänning och önskar dig en fortsatt spännande och skön vistelse. Vi tycker du är så modig!
Emelie hälsar så gott. Kramar från oss alla!

/ Lena

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanna Eriksson - 9 november 2016 21:09

Tiden går alldeles för fort! I fredags var vi i Voi och gick på marknaden inne i stan. Det var främst frukt och grönsaker som såldes men det fanns även kläder och andra saker.  Väl tillbaka på gästhuset möttes vi av barnen från Bogesund House. Vissa ...

Av Hanna Eriksson - 3 november 2016 21:40

Idag har vi varit på safari i 12 timmar! Vi har varit i nationalparken Tsavo West. Vi hade turen att se flera djur. Vi såg elefant, zebra, buffel,  krokodil, flodhäst, dikdik, kudu, vattenbock, impala, olika sorter av apor, oryx, eland, struts, giraf...

Av Hanna Eriksson - 2 november 2016 20:09

Idag har vi besökt församlingen i massajbyn Wangala. Wangala är en stor by där det finns en skola och de har nu byggt en ny större kyrkan. Vi började med att träffades i kyrkan som ligger i utkanten av massajbyn. Kyrkan byggdes i år och ska invigas r...

Av Hanna Eriksson - 1 november 2016 21:25

Vilken dag vi har haft! Ett ord som beskriver min upplevelse av denna resa är tacksamhet! Jag är tacksam över att få vara tillbaka i Voi och återigen träffa alla vänner. Jag är tacksam för alla nya människor jag får möjlighet att möta och för allt vi...

Av Hanna Eriksson - 31 oktober 2016 21:17

Idag har jag haft en liten enkel lektion/repetition om första hjälpen för bibelskoleeleverna. Det kändes som de uppskattade det! De fick bla testa på stabilt sidoläge. På eftermiddagen åkte vi till kyrkbygget av den lutherska kyrkan i Voi. Kyrkbygg...

Ovido - Quiz & Flashcards