karibusana

Direktlänk till inlägg 2 februari 2013

Kryddsafari

Av Hanna Eriksson - 2 februari 2013 11:20

Nu var det länge sedan jag skrev här. Det har hänt mycket sen sist. Vår lärare från Glimåkra folkhögskola, Evalotta, har kommit hit till Tanzania för att hälsa på oss och ser hur vi har det. Två dagar tillbringade hon hos oss i Kongwa. Det bjöds på pilau och alla församlingsarbetarna sjöng och dansade fram och gav henne en kangaa. Kangaa är ett tygstycke som är vanligt att kvinnorna använder runt midjan eller till att bära barnen i. Det var en härlig stund. De visar så enormt mycket gästfrihet här! Vi visade också förskolan och hade mycket tid för samtal och att umgås. Roligt att träffa någon hemifrån!

Vi har också hunnit baka mandazi till alla barnen på förskolan. I vanliga fall brukar förskolebarnen varje dag får en välling gjord av mjöl, vatten och socker. Men vi köpte saker så vi kunde göra te och mandazi till barnen i stället. Det var väldigt uppskattat. Tänk vad lite som kan ge glädje! Det var väldigt roligt att se. Även de andra församlingsarbetarna var väldigt tacksamma.


 


I söndags åkte vi till Dodoma och mötte upp killarna och Evalotta. Vi hann träffa Ulf och blev bjudna på kvällsmat hemma hos honom. Det är alltid lika roligt att träffa honom! I tisdags åkte vi buss till Dar es Salaam och i onsdags eftermiddag tog vi flyget till Zanzibar. Det var den kortaste flygresan jag har gjort någonsin. Det tog ungefär tjugo minuter. Vi åkte bara upp i luften och vände och så ner igen. På flygplatsen väntade en chaufför från vårt hotell. Hotellet heter Ndame och det ligger på andra sidan ön. Det tog ungefär en timme att åka dit. Det blir stora kontraster att komma till Zanzibar efter att ha bott med människorna i Kongwa och levt i deras vardag. Här kan vi bo på Zanzibar och äta gott och köpa och göra nästan vilka utflykter vi vill just för vi har pengar och så vet man samtidigt under vilka förhållanden andra människor lever. Det är svårt att hantera tycker jag. Det väcker många tankar och funderingar inombords.


Igår var vi i Stonetown och gick runt på gatorna där. Det var nog tur att vi gick med en gudie för det var som en labyrint med massa små gator. Därefter var vi på kryddsafari. Vi började kryddsafariet med att bli bjudna på mat.  Vi fick gå in i ett hus och sätta oss på golvet där vi blev bjudna på ris, banan och en currysås. Väldigt gott! Därefter fick vi gå runt på denna kryddfarm och se olika kryddor och frukter och se hur de växer. Det var väldigt intressant! Vi såg plantor för banan, peppar, vanilj, kanel, ananas, avokado, citron, aloe vera, kakao och massa mer. Vi fick också se en man klättra upp och hämta ner koksnötter som vi sedan smakade på. Själva kokosmjölken var sådär tycker jag, men köttet var gott. Vi tjejer fick kransar flätade av blad, en korg gjort av blad och ett halsband med en flätad groda.  Killarna fick en flätad ”kungakrona”. Lite roligt att få sånt. Men mest är det fascinerade att se de göra det! Därefter fick vi smaka på massa olika goda frukter som papaya, mango, banan, melon, apelsin, ananas och några frukter jag har glömt namnet på. Det var verkligen så gott!


 

Stonetown



 


 

Fruktprovning



   

Kakaoplanta



 

Bananplanta



 

Ananasplanta



Var rädda om er

Hanna 

 
 
Ingen bild

Lena

2 februari 2013 18:37

Mmm vad gott med alla frukter och vad spännande att få se alla kryddplantor! En plantfantast som jag blir änna lite sotis ;-)

Det känns nästan lite overkligt att läsa om allt du får vara med om. Vilken fantastisk upplevelse - tack igen för att vi får vara med på ett hörn genom dina härliga beskrivningar och jättefina foton!!

Fortsätt ha det gott! Vi väntar redan ivrigt på ditt nästa inlägg :-)

Kram

 
Ingen bild

Lisa

2 februari 2013 19:13

Hej på dig!
Det ser ju jättehärligt ut med safarin. Kul grej. Man blir ju inte lite sugen...
Du får bjuda på mandazi när du kommer hem. De är ju sååå goda. Förstår att barnen njöt.

Ha det fortsatt gott och njut varje sekund!
Kram
/Lisa

 
Ingen bild

Christer

3 februari 2013 11:19

Hej Hanna!
Så trevligt att gå på kryddsafari. Jag blev lite nyfiken på om det bara växer en ananas per planta eller om det kan växa fler?
Du tar väldigt fina kort Hanna. Kul :-)!
Kram /Christer

 
Ingen bild

Marita

3 februari 2013 22:12

Hej! Vilka upplevelser! Så otroligt roligt att läsa om dina äventyr och se dina fina bilder. Ser fram mot att få smaka mandazi när du är hemma igen!
Ha det riktigt, riktigt gott!
Kram
Marita

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanna Eriksson - 9 november 2016 21:09

Tiden går alldeles för fort! I fredags var vi i Voi och gick på marknaden inne i stan. Det var främst frukt och grönsaker som såldes men det fanns även kläder och andra saker.  Väl tillbaka på gästhuset möttes vi av barnen från Bogesund House. Vissa ...

Av Hanna Eriksson - 3 november 2016 21:40

Idag har vi varit på safari i 12 timmar! Vi har varit i nationalparken Tsavo West. Vi hade turen att se flera djur. Vi såg elefant, zebra, buffel,  krokodil, flodhäst, dikdik, kudu, vattenbock, impala, olika sorter av apor, oryx, eland, struts, giraf...

Av Hanna Eriksson - 2 november 2016 20:09

Idag har vi besökt församlingen i massajbyn Wangala. Wangala är en stor by där det finns en skola och de har nu byggt en ny större kyrkan. Vi började med att träffades i kyrkan som ligger i utkanten av massajbyn. Kyrkan byggdes i år och ska invigas r...

Av Hanna Eriksson - 1 november 2016 21:25

Vilken dag vi har haft! Ett ord som beskriver min upplevelse av denna resa är tacksamhet! Jag är tacksam över att få vara tillbaka i Voi och återigen träffa alla vänner. Jag är tacksam för alla nya människor jag får möjlighet att möta och för allt vi...

Av Hanna Eriksson - 31 oktober 2016 21:17

Idag har jag haft en liten enkel lektion/repetition om första hjälpen för bibelskoleeleverna. Det kändes som de uppskattade det! De fick bla testa på stabilt sidoläge. På eftermiddagen åkte vi till kyrkbygget av den lutherska kyrkan i Voi. Kyrkbygg...

Ovido - Quiz & Flashcards