karibusana

Direktlänk till inlägg 22 februari 2013

Malaria är en obehaglig sjukdom!

Av Hanna Eriksson - 22 februari 2013 23:12

Nu har det gått en vecka igen. Här kommer lite axplock vad jag har gjort denna vecka.


Förra  fredagen fick vi följa med och titta på det barnhemmet som Alexander kommer vara på. Det ligger i Dodoma och är ett katolskt barnhem för förståndshandikappade barn i skolåldern. Det var väldigt starkt att vara där. Det var 40 barn på barnhemmet, 10 flickor och 30 pojkar. De bor där och går i skolan, men på loven får de åka hem. Ulf berättade att en del av barnen föddes med handikapp men största delen av barnen har blivit handikappade på grund av att de upptäckt malaria försent. Malaria är en sådan obehaglig sjukdom. Det behövs mycket undervisning och kunskap om malaria. Att använda myggnät och vara medveten om vad symtomen för malaria är så man kan få behandlig snabbt kan rädda många. Barnen på barnhemmet var oerhört mysiga. De ville ha mycket närhet. Jag hade ett barn som direkt ville upp i min famn och när jag skulle gå ville hon inte släppa mig. Sånt berör. Det ger så otroligt mycket att vara med dessa barn för man behöver inte prestera genom att prata utan bara öppna upp sin famn och ge massa närhet och omsorg. Hade dessa förståndshandikappade barn bott kvar hemma hos sina föräldrar hade de troligtvis blivit undangömda för de är en skam för familjen. Så det är ju himmelriket för barnen att komma till ett sådant barnhem där de får undervisning, leka, mat och lär sig saker så de kan klara livet.


På eftermiddagen åkte vi buss tillbaka till Kongwa. Det hade regnat väldigt mycket så på vissa ställen var vägarna helt översvämmade av vatten. Lite läskigt var det att åka, men allt gick bra och vi kom tillbaka till Kongwa. De blev väldigt glada över att se oss igen! Det är roligt att vi blir bemötta så. De hade precis lagat mandazi så vi fick färska mandazi. Det var väldigt gott!


 


I lördags var det Compassion hela dagen. Vi hjälpte kvinnorna att laga maten till alla barnen och lärarna. Vi rensade bönor och ris och skar lök. Det tar sin tid. Vi började vid nio på morgonen och vid halv tre var maten klar och kunde ätas. På kvällen var det även lite körövning.


 

Vi rensans ris och bönor


 

Ris och bönor till lunch


I söndags var vi på gudstjänst.  Vi är med i kyrkans kör och idag skulle kören sjunga på båda gudstjänsterna. Så klockan sex var vi uppe och åt frukost och klockan sju började första gudstjänsten. Sedan var den slut vid nio och klockan tio började nästa gudstjänst. Kören hade fått två nya mickar så alla var helt lyriska. Det tråkiga är att det inte låter jättebra för de kan inte riktigt använda de än. Men de lär sig. Det var roligt att se de så glada! till helgen kommer en kör från Dodoma hit och ska sjunga i kyrkan.  Så idag var det en insamling så vi kan bjuda de på mat och boende. Här är det församlingsmedlemmarna som får vara med och betala sådana tillställningar. Eftermiddagen och kvällen var lugn. Jag hoppade lite hopprep med några barn till de som jobbar här. Vi spelade även lite kort.


 

Diana, Nola och jag


Denna vecka har jag varit med i förskolan och lekt med barnen. Jag och Frida har också bakat mandazi till barnen. Det var lika uppskattat den här gången! Det värmer att se! Idag sjöng jag och Daniela ”Små grodorna” tillsammans med förskoleklassen och vi gjorde raketen. Raketen tyckte de om!

Denna vecka har vi övat med kören varje dag för i morgon kommer en kör från Dodoma och då ska vi sjunga tillsammans med de på lördag kväll och på söndagen förmiddag och eftermiddag. Det ser jag fram emot! Så i morgon är det mycket som händer både körövning, laga mat som vi ska äta tillsammans med kören från Dodoma och så sjunga tillsammans på kvällen i kyrkan. Jag tycker mycket om att vara med i kören! Jag kan inte alla texter och det ser inte snyggt ut när vi dansar. Men vi har roligt!


Ha en skön helg allihop!


Hanna

 
 
Ingen bild

Lisa Andersson

23 februari 2013 07:12

Hej igen!
Det är härligt att så här på morgonen få vakna till en hälsning från dig.
Det låter som att du är rik, väldigt rik, när jag läser det du delar med dig av till oss. Underbart att få ta del av en liten del av allt.
Intressant om malarian, hade dålig koll på att det kunde bli sådana följder. Den biten framkom inte i den litteratur jag läste när jag gjorde specialarbete om malaria. Mycket intressant och tänkt vad viktigt med undervisning och information om sjukdomen.
Hoppas nu allt går bra i helgen med körbesöket och allt runt detta.
Kram
/Lisa

 
Ingen bild

Christer

23 februari 2013 15:35

Wipi?

Pilaun smakade gott i går. Kryddorna var ju inte helt oviktiga där :-). Det blev nästan som i Afrika :-). Det var inte lite ris som ni skulle rensa. Vilket drygt jobb, och va bortskämda vi är i Sverige som köper det färdig rensat i en påse.

Var rädd om dig!

Kram

 
Ingen bild

Lena

25 februari 2013 16:29

Hej igen,
Tack för det fina vykortet vi fick! Emelie hälsar också och tackar, hon blev så glad att höra ifrån dig.
Intressant att få höra om barnhemmet och så tursamt för barnen att det finns! Du har ju vana på att umgås med "annorlunda" barn, så det faller sig säkert väldigt naturligt för dig :-)
När vi bodde i Uppsala lärde vi känna en familj som fick ett barn med Down's syndrom ungefär samtidigt som vi. Pappan var afrikan och i början var handikappet helt främmande för honom, eftersom sådana barn, precis som du berättar, gömdes undan där han växte upp. Tråkigt att det ska vara så. Tack och lov att vi bor i ett land där man kan vara lika stolt över alla sina barn! Det känns t o m berikande att få vara förälder till ett barn som inte är som alla andra.
Hoppas det går bra med allt körsjungeri och ha det fortsatt gott!
Kram, Lena

 
Ingen bild

Marita

28 februari 2013 20:01

Hej! Alltid lika roligt att läsa om allt du får vara med om. Hade inte heller koll på att malaria kan få sådana konsekvenser. Det är ju inte så förfärligt länge sedan vi här i Sverige också skämdes och gömde undan barn med handikapp. Tur att det har förändrats och att undervisning och kunskap kanske så sakteliga kan göra att alla barn, oavsett i vilket land dom föds, med eller utan handikapp,kan vara lika älskade. En utopi kanske men vem vet.....
Sköt om dig!
Massor med kramar!
Marita

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hanna Eriksson - 9 november 2016 21:09

Tiden går alldeles för fort! I fredags var vi i Voi och gick på marknaden inne i stan. Det var främst frukt och grönsaker som såldes men det fanns även kläder och andra saker.  Väl tillbaka på gästhuset möttes vi av barnen från Bogesund House. Vissa ...

Av Hanna Eriksson - 3 november 2016 21:40

Idag har vi varit på safari i 12 timmar! Vi har varit i nationalparken Tsavo West. Vi hade turen att se flera djur. Vi såg elefant, zebra, buffel,  krokodil, flodhäst, dikdik, kudu, vattenbock, impala, olika sorter av apor, oryx, eland, struts, giraf...

Av Hanna Eriksson - 2 november 2016 20:09

Idag har vi besökt församlingen i massajbyn Wangala. Wangala är en stor by där det finns en skola och de har nu byggt en ny större kyrkan. Vi började med att träffades i kyrkan som ligger i utkanten av massajbyn. Kyrkan byggdes i år och ska invigas r...

Av Hanna Eriksson - 1 november 2016 21:25

Vilken dag vi har haft! Ett ord som beskriver min upplevelse av denna resa är tacksamhet! Jag är tacksam över att få vara tillbaka i Voi och återigen träffa alla vänner. Jag är tacksam för alla nya människor jag får möjlighet att möta och för allt vi...

Av Hanna Eriksson - 31 oktober 2016 21:17

Idag har jag haft en liten enkel lektion/repetition om första hjälpen för bibelskoleeleverna. Det kändes som de uppskattade det! De fick bla testa på stabilt sidoläge. På eftermiddagen åkte vi till kyrkbygget av den lutherska kyrkan i Voi. Kyrkbygg...

Ovido - Quiz & Flashcards